Gas koji se nalazi unutar mehura može da se probije do emulzione faze kroz tanak sloj koji se naziva magla (eng. cloud).

Davidson je pronašao vezu izmeu brzine rasta mehura i debljine magle (eng. cloud - oblak) sa veličinim mehura. Kunii i Levenspiel1 su kombinovali ova razmatranja sa dodavanjem jednostavnih pretpostavki kako bi predvideli ponašanje ovakvog sistema u praktičnim uslovima. Pretpostavke koje su oni postavili date su u tabeli \ref{tab.1}:

Pretpostavke Kunii-Levenspiel modela
a) Veličina mehurova je uniformna.
b) Čvrste čestice u emulzionoj fazi se kreću polako na dole klipnim tokom.
c) Pri uslovima minimalne fluidizacije emulziona faza je postojana. Zbog prolaska gasa kroz sistem javljaju se praznine u emulzionoj fazi. Potrebno je napomenuti da se čvrste čestice kreću na dole, pa se brzina minimalne fluidizacije u odnosu na brzinu gasa i brzinu kretanja čvrstih čestica može definisati na sledeći način: \[{u}_{e}=\frac{{u}_{\mathit{mf}}}{{\varepsilon}_{\mathit{mf}}}-{u}_{s}\] (U ovoj jednačini je predstavljeno \({\varepsilon }_{\mathit{mf}}\) jer se brzina \({u}_{\mathit{mf}}\) odnosi na brzinu koja je merena u praznoj koloni). Brzina kretanja čvrstih čestica, \({u}_{s}\), je pozitivna u smeru na dole, kao i u drugim literaturnim navodima vezanim za opis fluidizovanog sloja. Brzina gasa u emulzionoj fazi, \({u}_{e}\), je pozitivna u smeru ka gore, ali bitno je napomenuti da ona može imati i negativnu vrednost za pojedine uslove.
d) U pobudnoj fazi, koncentracija čvrste faze je jednaka koncentraciji u emulzionoj fazi, prema tome i udeo gasne faze je takoe jednak kao i u emulzionoj fazi. U emulzionoj fazi pri uslovima minimalne fluidizacije, udeo praznina je jednak \({\varepsilon }_{\mathit{mf}}\). Pobudna faza opisuje turbulentni režim strujanja, dok je prosečna brzina čvrste faze i gasa u njemu pretpostavljena kao da je ista i jednaka sa brzinom mehurova koji se kreću ka gore u sistemu.

\label{tab.1}

Nekoliko ovih pretpostavki korišćeni su i ranije za opisivanje fluidizovanog sloja (posebno Davidson i Harrison2). Gore navedene pretpostavke (osim pod c)) se mogu dovesti u pitanje, i odstupanja od njih su razmatrana. Ipak, odstupanja očigledno ne utiču na mehaničko i reakciono ponašanje sistema fluidizovanog sloja u onoj meri koja bi uticala na njihovu dalju primenu.

Prilikom istraživanja pojedinačnih mehurova, Davidson i Harrison su došli do zaključka da se brzina rasta pojedinačnog mehura može dovesti u vezu sa njegovom veličinom preko relacije:

\[{u}_{\mathit{br}}=0.71\sqrt[2]{{(g{d}_{b})}}\label{jed.13}\]

Ukoliko u sistemu postoji mnogo mehurova, na njihovu brzinu mogu uticati razni faktori. Što je veći broj mehurova prisutan u sistemu, to je manji otpor na pojedinačne mehurove i na taj način (čuvajući jedan drugog) mogu proći kroz sloj sa manjim otporom. Još veći broj mehurova u sistemu rezultuje sa većom količinom gasa koji prolazi kroz sloj (na primer, viša vrednost \({u}_{0}\)). Visoka vrednost \({u}_{0}\), daje veću brzinu mehurovima gasa kao i brži rast kroz sloj.

Ostali faktori koji utiču na ovu pojavu su viskoznost gasne faze, kao i veličina i gustina čvrstih čestica od kojih je sačinjen sloj. Obe ove karakteristike utiču i na brzinu minimalne fluidizacije, zbog toga će se one javljati u mnogim relacijama vezanim za brzinu rasta mehurova; viša minimalna brzina fluidizacije, niža brzina rasta mehura.

Prilagoavanjem izraza za sisteme gas-tečno, Davidson i Harrison su predložili da se brzina rasta mehura u fluidizovanom sloju može predstaviti kao zbir ovih karakteristika:

\[{u}_{b}={u}_{\mathit{br}}+({u}_{0}-{u}_{\mathit{mf}})\]

\[\boxed{{u}_{b}={u}_{0}-{u}_{\mathit{mf}}+0.71\sqrt[2]{{(g{d}_{b})}}}\label{jed.14}\]

Studije o odreivanju prečnika mehurova su se zasnivale na ispitivanju fluidizovanog sloja bez unutrašnjih prepreka i sa malim količinama sloja. Pod ovakvim uslovima su posmatrani rast mehurova kroz sloj. Najbolju vezu izmeu prečnika mehura i visine kolone je data od strane Mori i Wen3, koji su iz svojih ispitivanja za prečnike sloja od 7 do 130 cm, brzinu minimalne fluidizacije od 0,5 do 20 cm/s i veličini čvrstih čestica od 0,006 do 0,0045 cm dobili sledeću jednačinu:

\[\boxed{\frac{{d}_{\mathit{bm}}-{d}_{b}}{{d}_{\mathit{bm}}-{d}_{\mathit{b0}}}={e}^{-0.3h/{D}_{t}}}\]

U ovoj jednačini, \({d}_{b}\) predstavlja prečnik mehurova, \({D}_{t}\) je prečnik sloja, koji su razmatrani pri visini h iznad distributorne ploče; \({d}_{\mathit{b0}}\) predstavlja inicijalni prečnik formiran iznad distributorne ploče, a \({d}_{\mathit{bm}}\) je maksimalni prečnik mehura koji će se formirati ako svi mehurovi u bilo kojoj horizontalnoj ravni koalesciraju u jedan mehur (što će se i dogoditi ukoliko je visina sloja dovoljno visoka). Maksimalni prečnik mehura, \({d}_{\mathit{bm}}\) je razmatran pomoću sledeće jednačine

\[\boxed{{d}_{\mathit{bm}}=0.652{\big[{A}_{c}({u}_{0}-{u}_{\mathit{mf}})\big]}^{0.4}} \label{jed.16}\]

\[\boxed{{d}_{\mathit{b0}}=0.00376{({u}_{0}-{u}_{\mathit{mf}})}^{2},\mathit{cm}}\]

\[\boxed{{d}_{\mathit{b0}}=0.347{\bigg[\frac{{A}_{c}\left({u}_{0}-{u}_{\mathit{mf}}\right)}{{n}_{d}}\bigg]}^{0.4}}\]

Werher je razvio sledeću korealciju zasnovanoj na modelu statističke koalescencije4

\[\frac{{d}_{b}}{\mathit{cm}}=0.853\sqrt[{3}]{1+0.272\frac{{u}_{0}-{u}_{\mathit{ms}}}{\frac{\mathit{cm}}{s}}}{\bigg(1-0.0684\frac{h}{\mathit{cm}}\bigg)}^{1.21}\]

Predvianje veličine prečnika sa ovim modelom su približno bliske sa predvianjima koje su dali Mori i Wen5 za veće prečnike sloja (2 m), dok su niže vrednosti dobije u odnosu na predvianja za male prečnike sloja (0,1 m) koje su dali Mori i Wen.

Upotrebom Kunii-Levenspiel modela, udeo sloja koji se nalazi u mehurovima i pobudnoj fazi mogu biti procenjeni na osnovu materijalnog bilansa čvrstih čestica i protoka gasa. Parametar \(\delta \) predstavlja udeo čvrstih čestica u ukupnom sloju koji zauzima deo u mehurima, a ne odnosi se na deo u pobudnoj fazi. Dok \(\alpha \) predstavlja zapraminu pobudne faze po zapremini mehura. Udeo sloja u pobudnoj fazi, stoga, predstavlja proizvod \(\alpha\) i \(\delta \).


  1. D. Kunii and O. Levenspiel, Fluidization Engineering (New York: Wiley, 1968).

  2. J. F. Davidson and D. Harrison, Fluidized Particles (New York: Cambridge University Press, 1963).

  3. S. Mori and C. Y. Wen, AIChE J., 21, 109 (1975).

  4. J. Werther, ACS Symposium Series., 72, D. Luss and V. W. Weekman, eds. (1978).

  5. S. Mori and C. Y. Wen, AIChE J., 21, 109 (1975).