Proces je sposoban ako su granice zahteva specifikacije veće ili jednake sa prirodnom tolerancijom. Sposobnost procesa se najčešće procenjuje računanjem indeksa potencijala procesa \(C_{p}\), indeksa sposobnosti \(C_{pk},C_{pm},P_{p},P_{pk}\).

Pokazatelj Način izračunavanja
\(C_{p}\) \(\frac{USL-LSL}{6\sigma}\)
\(C_{pu}\) \(\frac{USL-\mu}{3\sigma}\)
\(C_{pl}\) \(\frac{\mu-LSL}{3\sigma}\)
\(C_{pk}\) \(min(\frac{USL-\mu}{3\sigma},\frac{\mu-LSL}{3\sigma})\)
\(C_{pm}\) \(\frac{USL-LSL}{6\sqrt{\sigma^{2}+(\mu-T)^{2}}}\)

Ocenom sposobnosti procesa meri se efektivnost i efikasnost procesa u slučaju nepostojanja posebnih uzroka varijacija, dakle u slučaju kada je proces u stanju statističke kontrole. Kada je proces pod kontrolom manja je verovatnoća da se kontrolna promenljiva nađe izvan kontrolnih granica \cite{Montgomery2009}.

Indeks potencijala procesa \(C_{p}\) je mera rasipanja procesa i predstavlja odnos propisane i prirodne tolerancije \cite{lazic2011sposobnost}. Indeks potencijala procesa ne uzima u obzir centriranost procesa, njegova vrednost zavisi od granica propisanih specifikacijom i prirodne tolerancije i u slučaju da proces nije ispravno centriran ne daje dobru ocenu sposobnosti procesa.

Indeks sposobnosti procesa \(C_{pk}\) uzima u obzir i centriranost, odnosno udaljenost srednje vrednosti od nominalne.

Indeks sposobnosti procesa Cpm naspram \(C_{p}\) i \(C_{pk}\) uzima u obzir i disperziju i kvadratno odstupanje srednje vrednosti od nominalne i predstavlja efikasniju ocenu sposobnost procesa \cite{chandra2001statistical}.

Na osnovu vrednosti indeksa sposobnosti proces se može oceniti kao precizan i tačan kada je \(C_{p}\) \(\geqslant\) 1,33, zadovoljavajući uz neophodno stalno praćenje i monitoring kada je 1 \(\leqslant\) \(C_{p}\) \(\leqslant\) 1,33 i nezadovoljavajući kada je \(C_{p}\) < 1. Vrednosti indeksa sposobnosti procesa pri različitim rasipanjima i podešenosti procesa su prikazana na slici \ref{fig:Rasipanjeipodesenost} \cite{lazic2011sposobnost}.