Uvod

Osnovni zadatak proizvođača je proizvodnja proizvoda zadatog kvaliteta koji zadovoljavaju zahteve potrošača. Kompanije zbog toga moraju sprovoditi različite sisteme kontrolisanja da bi osigurali da proizvodi ispunjavaju propisane zahteve.

Tradicionalni način razmišljanja u kontroli kvaliteta hrane vodi strategiji otkrivanja grešaka i nedostataka gotovog proizvoda, u kojoj se gotov proizvod pregleda pri završetku procesa proizvodnje u cilju razdvajanja zadovoljavajućih (u skladu sa specifikacijom) i nezadovoljavajućih (nije u skladu sa specifikacijom) proizvoda. Na ovaj način nezadovoljavajući proizvodi se otkrivaju suviše kasno u proizvodnom procesu, te je ova tehnika kontrole kvaliteta neekonomična, troše se resursi u proizvodnju proizvoda nezadovoljavajućeg kvaliteta i ne obuhvata objašnjenja nastanka varijacija, niti unapređenja u cilju postizanja optimalnih ciljeva.

Savremeni pristup je strategija prevencije, odnosno predupređivanje proizvodnje proizvoda nezadovoljavajućeg kvaliteta. Ova strategija je bazirana na poznavanju procesa, uzroka varijacija, načina smanjenja varijacija i postizanja konzistentnog, ciljanog učinka.

Glavni uzroci nastanka proizvoda nezadovoljavajućeg kvaliteta su poremećaji u proizvodnom procesu. Merenjem i analizom poremećaja i unapređenjem proizvodnog procesa primenom mera koje su rezultat zaključaka analize, broj neadekvatnih proizvoda se mogu svesti na minimum. Statističke tehnike, uključujući i statističku kontrolu procesa, predsavljaju glavni alat kontrole kvaliteta i unapređenja procesa. Statistička kontrola procesa omogućava smanjenje poremećaja u procesu i postizanje stabilnosti procesa. Smanjenje poremećaja procesa dovodi do smanjenja nezadovoljavajućih proizvoda, smanjenja dorade proizvoda, smanjenja troškova, unapređenja kvaliteta procesa i proizvoda.

U ovom radu će se prikazati primena statističkih tehnika pomoću programskog jezika R u statističkoj kontroli kvaliteta u proizvodnom procesu proizvodnje penastih štanglica.