Onderzoeksinstellingen

Er zijn op dit moment twee systemen die meerdere vormen van altmetrics data aanbieden op het niveau van onderzoeksinstellingen: Altmetric for Institutions (van Altmetric) en PlumX (van Plum Analytics, inmiddels onderdeel van Ebsco). Daarnaast biedt ook Mendeley (onderdeel van Elsevier) functionaliteit aan voor onderzoeksinstellingen: Mendeley Institutional Edition.

Altmetric for Institutions biedt de functionaliteit van de Altmetric Explorer voor de artikelen van een bepaalde onderzoeksinstelling, via een koppeling met het CRIS (current research information system, zoals Metis, Pure of Converis) of institutionele repository van de instelling. Met Altmetric for Institutions is het mogelijk om rapportages te maken op het niveau van individuele onderzoekers, onderzoeksgroepen en afdelingen.

PlumX geeft altmetrics data weer voor meerdere vormen van onderzoeksoutput, waaronder artikelen, onderzoeksdata, presentaties, boeken, en proefschriften, blog posts en websites. Onderzoekers kunnen onderzoeksoutput toevoegen vanuit Google Scholar, Slideshare, Web of Science/Scopus; daarnaast kan in PlumX elke vorm van onderzoeksoutpunt worden opgenomen met een URL. PlumX laat vijf verschillende soorten altmetrics zien:

  • gebruik (usage): bv. html-views, downloads, maar voor boeken ook het aantal bibliotheken dat een boek in de collectie heeft,

  • vastleggging (captures): bv. het aantal Mendeley readers, maar ook het aantal keer dat software code gekopieerd is vanuit GitHub.

  • vermelding (mentions): bv. in blog posts en Wikipedia, maar ook het aantal reviews dat een boek heeft gekregen op Amazon.

  • social media: bv. Twitter, Facebook, maar ook de gemiddelde waardering van software code op SourceForge, een platform waar ontwikkelaars open source-software beschikbaar kunnen stellen.

  • citaties (citations): bv. vanuit PubMed Central en Scopus, maar ook vanuit USPTO, een patentendatabase.

Omdat Plum Analytics onderdeel is van Ebsco, kunnen in PlumX ook gegevens van het Ebsco platform worden weergegeven, zoals het aantal keer dat een abstract bekeken is in een Ebsco-database.

Mendeley Institutional Edition biedt onderzoeksinstellingen informatie over het gebruik van artikelen van onderzoekers van de instelling, en het gebruik van tijdschriften waar de instelling een licentie voor heeft. Deze gegevens zijn gebaseerd op het aantal Mendeley readers.