Altmetrics via Almetric

De commerciële aanbieder Altmetric (niet te verwarren met de term altmetrics) biedt vergelijkbare metrics, die visueel worden weergegeven in de zogenoemde ’Altmetric donut’ (Fig. 1c). Verschillende metrics worden met verschillende kleuren aangeduid. Hieronder vallen onder andere:

  • News outlets Altmetric volgt meer dan 1000 Engelstalige en niet-Engelstalige online nieuwssites, waarin zowel wordt gezocht naar directe links naar artikelen, als naar tijdschriftitels en auteursnamen in nieuwsberichten. Via PubMed wordt vervolgens geprobeerd tijdschrifttitel en auteursnaam te herleiden naar het betreffende artikel. Vooralsnog werkt dit dus alleen voor biomedische artikelen.

  • Blogs Altmetric gebruikt een handmatig samengestelde lijst van meer dan 8000 blogs, die worden gevolgd via RSS-feeds.

  • Twitter Het aantal tweets en retweets waarin gelinkt wordt naar een artikel wordt weergegeven. Naast Twitter toont Altmetric in een aparte categorie ook gegevens van Weibo, het veelgebruikte sociaal netwerk in China.

  • Facebook Alleen posts waarin gelinkt wordt naar een artikel worden geteld, niet het aantal likes.

  • Video Altmetric probeert te achterhalen in hoeveel video’s op YouTube verwezen wordt naar een bepaald artikel. Hiervoor wordt niet de video zelf doorzocht, maar wordt gekeken of in de beschrijving van de video een link voorkomt naar het artikel.

  • Wikipedia Het aantal Wikipedia-artikelen waarin wordt verwezen naar een bepaald artikel wordt getoond.

  • Peer review Altmetric geeft het aantal (pre- en post-publication) peer reviews weer voor een artikel, voor zover die te vinden zijn op twee platforms voor peer review: Publons en PubPeer.

  • Online literatuurmanagement systemen Evenals PLoS toont Altmetric het aantal keer dat een artikel door gebruikers van online literatuurmanagement systemen is toegevoegd aan hun persoonlijke database. Altmetric toont gegevens van Mendeley, CiteULike en Connotea, hoewel die laatste sinds 2013 niet meer beschikbaar is.

De score die wordt weergegeven in de ’Altmetric donut’ is geen optelsom van alle afzonderlijke metrics, maar een gewogen som, waarin sommige metrics (zoals nieuwsberichten en blogs) zwaarder tellen dan andere (zoals Twitter en Facebook). De redenatie hierachter is dat het noemen van een artikel in een nieuwsbericht meer aandacht zal genereren voor het artikel dan bijvoorbeeld een tweet.\cite{Altmetric_2014}

De ’Altmetric donut’ voor individuele artikelen is zichtbaar op de websites van tijdschriften van verschillende uitgevers, waaronder Nature Publishing Group, Springer en Wiley, en bijvoorbeeld ook in Scopus. Daarnaast biedt Altmetric een vrij beschikbare bookmarklet. Wanneer je deze installeert in je browser, kun je met één muisklik Altmetric data in beeld brengen voor een wetenschappelijk artikel, zolang op de betreffende webpagina de DOI (digital object identifier) van het artikel vermeld staat.